Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2008 16:31 - Принципите на Аристотел Онасис
Автор: greeknews Категория: Новини   
Прочетен: 9907 Коментари: 6 Гласове:
2

Последна промяна: 03.05.2008 22:56


Грък по приизход, гражданин на Аржентина по паспорт, човек владеещ недвижима собственост много държави, Аристотел (Сократ) Онасис бил един от най-значителните и успешни бизнесмен на двадесети век.

 Аристотел Онасис или както го наричали приятелите му, Ари се родил на 15 януари 1906 година в град Смирна(Измир). Баща му бил богат търговец на тютюн. Въпреки това собствения си бизнес Онасис младший създал сам, при това далеч от Гърция. Напуснал многочисленото си семейство след смъртта на майка си и бързата втора женитба на баща му.
 
 Започнал търговска дейност като продавач на плодове и зеленчуци в Буенос Айрес, а по-късно станал монтьор в Британска телефонна компания. Непрестанно търсил път към богатство, което за него било символ на независимост от всичко и от всички. Като начало Онасис се обърнал към ръководството на компанията си с молба да го премести на нощна смяна, за да има възможност да заработва допълнителни пари през деня. Тези допълнителни пари били от търговия с вратовръзки а и от хазартна пясъчна игра. Тя се състояла от един леген, на дъното на който имало евтина играчка. Срещу малко пари той позволявал на децата да потърсят играчката. По този начин предприемчивият юноша увеличил дохода си до 25 долара седмично, което не било никак малко в онова време. Но за създаване на собствен бизес бил нужен доста по-голям капитал. Тогава Аристотел написал на баща си писмо, с молба да му изпрати няколко мостри от най-добрия пелопонески тютюн...

Онасис знаел, че гръцкия тютюн по нищо не отстъпва на кубинския или бразилския, който традиционно продавали в Аржентина. И така той продал първата партида тютюн, заработвайки 500 долара, които представлявали 5 процента от стойностите на партидата, както се бил договорил с баща си. Тази първа бизнес идея на Аристотел се оказала доста доходна. След нея последвали другимкомисионните от които представлявали стартовия капитал на бъдещия мултимилионер. Впоследствие Онасис казва : "Най-трудни са първите пет хиляди долара."

Искай невъзможното...

Супербогаташ Онасис станал не само заради една единствена управленска технология. Използвал множество принципи, способи и прийоми в мениджмънта. Някои от тях са открити именно от него.

Първият управленски принцип, който Онасис следвал цял живот, се състои в това, че трябва да се намери идея, която може да доведе до успех и до постигане на поставената цел. Ари винаги се отличавал с умението да намери такава идея, при това дори в най-неблагоприятни условия. При това той бил способен да си постави цел, която многократно ндвишавала възможностите му, така да се каже цел за издигане, която на пръв поглед била труднопостижима и практически нереална. Но най-важното било, че тази цел се оказвала в крайна сметка достижима. Още Наполеон е казал "Искай невъзможното, ще получиш най-доброто." На този важен управленски принцип, да се постави невъзможна цел пред всеки може да се обезпечи значителен напредък в бизнеса, както и във всеки вид дейност. Само чрез този принцип може да се обезпечи стабилен и динамичен ръст, излизане на нови хоризонти, разширение на границите на бизнеса.

Парите от продажба на тютюн Ари не харчил, а ги сложил в банка, живейки на това, което получавал от нощните смени в телефонната компания. Но сега почнал да "работи" и на по-престижно положение в обществото, записвайки се в яхт-клуб, в който главно прекарвал времето си заобиколен от жени: сред тях младият грък се ползвал със завиден успех. След като събрал значителна сума от посредничество при продажба на тютюн, Онасис разбрал че е дошло време да излезе от рамките на своя бизнес и си поставил нова цел - да създаде собствено производство на цигари. Тогава бил на 19 години. Когато шефът му го питал защо се уволнява от компанията, дали му е лошо там, Арис отговаря "принципно ми харесваше да работя тук но сега в мен се появи идея!"

Скоро наел под аренда магазинче в една от пресечките на Буенос Айрес и сложил многозначителен надпис - "Аристотел Онасис - вносител на източен тютюн". Стартов капитал му били 50 000 долара, от които половината били негови, а другата половина били взети на кредит. Купил на минимална цена необходимото оборудване, а на работа наел гръцки емигранти. Започнал да продава първите два сорта цигари, предназначени за уважавани хора. Онасис отчитал слабостта на младите еманципирани куповачки, на които им се харесвал тънкия мирис, розовите ил златните краища на цигарите и шумкащата им целофанова опаковка. Успеха на Аристотел се дължал на доброто качество на цигарите от предприятието му, ниската себестойност на продукцията. Въпреки това Онасис продължавал да води спартански живот, свеждайки личните си разходи до минимум.

 Учи се от грешките си...

Далеч не без значение за успешната дейност на бизнесмена и на всеки управник е умението да се използва принципа на обратната връзка. Иняче казано, умението да се правят верни заключения от собствени успехи и неуспехи, да се поправят действия в зависимост от хода на реализациите на взетите решения. Ефективната обратна връзка при реализации на взети управленски решения винаги била силна страна за Аристотел Онасис, , която не подвела Онасис в множество сложни ситуации в които се оказвал бизнеса му или той самия. Въпреки това Онасис имал важни качества на ефективен управник, както и умението бързо да използва откритите възможности. Тези качества се явяват следствие от ефективното използване на принципа за обратна връзка. За важността на този принцип говори един от основоположниците на съвременния мениджмънт Питер Друкер, който счита, че за бизнесмена както и за всеки менеджер е важна не основно печалбата, а по-скоро новите възможности, които се откриват при достигане на поставените цели.

След успеха в цигарения бизнес Онасис избрал ново направление на своите амбициозни планове - морска търговия и кораби, с чиято помощ да осъществи тази търговия. В началото на тридесетте години решил да оправи затъващ морски съд с водоизместимост 7000 тона и отново да го постави на рейд. Постигнал и това, но корабът "Мария Протопапас" потънал по време на циклон.

Аристотел извлякъл необходимите поуки от тази неудача, но не се отказал от целта. Спечелвайки от цигарения си бизнес значителната сума от 600 хиляди долара той се отправил към Англия, където купил шест канадски кораба. Поради тежкото икономическо моложение, усложнено от великата депресия ги купил за 20 хиляди, при първоначална стойност два милиона! Но само с кораби не може да се прави бизнес. Трябвало да се организират морски превози, за които трябвало да получи поръчка. За новак това не било лесно. Онасис лесно намерил решение, като пресметнал колко печеливш е военният бизнес. Доколкото за достижение на целите си той не се стеснявал от принципи, проявил "всеядност" и решил да превози италиянската армия в Абисиния. За стремителен бизнесмен парите не миришат. На 25 години Аристотел Онасис направил първия си милион.


Тагове:   Аристотел,   Онасис,


Гласувай:
2



1. анонимен - dudde
20.05.2008 10:06
чудесно!!!евала!! нека много такива мъже на тази земя , че ако ги нямаше жените, парите нямаше да имат никаква стойност.
цитирай
2. анонимен - ноел
21.08.2009 00:26
разбира се предприемчивостта и находчивостта не винаги са в дисонанс и с късмета ,дали е подпомаган или не от евреи, или служил си с измама ,този човек е пример за целеустременост и сила
цитирай
3. анонимен - божидара-ивана
07.08.2010 21:55
Всичко е Божа работа всеки е целеустримен но малко хора имат Божията воля.
цитирай
4. анонимен - всичко е късмет
07.08.2010 21:58
анонимен написа:
Всичко е Божа работа всеки е целеустримен но малко хора имат Божията воля.

цитирай
5. анонимен - pari vlast ambisii...
18.07.2012 23:30
tozi 4ovek e primer za podrajanie...nikoga ne trqbv da padame duhom .jivota e borba , oselqvat samo ambicioznite.
цитирай
6. анонимен - Браво
08.09.2012 21:07
Едно голямо Евала!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: greeknews
Категория: Новини
Прочетен: 41445
Постинги: 15
Коментари: 17
Гласове: 46
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031